Banner Image

Historien om Jonassons Bageri och Konditori

Wiktor Jonasson med fru Alma startade verksamheten i ett hus på samma tomt som Folkhögskolan, urmakare Hultins hus. I mantalslängden från 1900 återfinns bagaren Wiktor Jonasson.

Efter några år flyttar de åter till Stockholm, där Wiktor arbetar på Schumans Bageri. Sonen Harry föds 1902 och dottern Astrid 1903.

Familjen återvänder till Hemse och bygger ett nytt hus på Storgatan 54, nuvarande Bagarns, åren 1906-07. Arkitekten som anlitades var samma som ritat Kommunalhuset. Det byggs även en ladugård för grisar och höns.

1931 köpte Wiktor även fastigheten på Fardhemsvägen 1.

Wiktor hade också en taxirörelse och ägde bl.a. en Buick P-28, en mycket flott bil som var klädd i sammet. Taxirörelsen varade i tre generationer.

Wiktor hade även ett stort intresse för det kommunala livet, något som han var mycket engagerad i. Wiktor var en mycket sträng nykterist och arbetade mycket emot alkoholen och dess utbredning.

Familjen var djupt troende och tillhörde Missionskyrkan i Hemse.

Bageriets tid under Wiktors ledning.


Man säljer limpor och annat bröd till hela södra Gotland. Det finns noteringar som visar att kundkretsen sträcker sig ut till lanthandlarna i Hamra och Vamlingbo. Limpor och annat bröd levererades med tåget söderut till olika affärer.

Bakverk som då startades finns än i dag till exempel de dubbla flata mördegsvåfflorna med vaniljkräm, hallonrutorna och de strödda pepparkakorna.

År 1950 tog sonen Harry över firman tillsammans med fru Inga. Familjen utökas med barnen Kenneth och Margaretha.

Bageriets tid under Harrys ledning.


Under Harrys tid så minskade man på leveranserna till andra ställen på ön. Det var tuffa år med oro för firman.

Unge Kenneth, som redan då var en bra affärsman (likt sin farfar) köpte Hemses första varuautomater. Det var en bra investering, där såldes bl.a. smörgåsar och givetvis bageriprodukter. Även en läskautomat kompletterande han med. Hela familjen var engagerad och hjälpte till.

År 1972 dog Harry hastigt i hjärtinfarkt och Kenneth endast 21 år gammal tog över firman. Mor Inga var till stor hjälp för honom då, hon jobbade i firman alla år och har betytt mycket för den.

1977 gifte sig Kenneth och Hedy som tillsammans för arvet vidare. Familjen utökas med barnen Heléne och Roger.

Bageriets tid under Kenneths ledning.


Från en intervju med Kenneth:

”Vi har försökt behålla vår stil genom åren. Ingen musik, ingen radio som står på hela tiden ute i serveringslokalen. Vad vi har satsat på under min tid är trädgårdsserveringen. På sommar-lördagarna har vi musikkafé där ute. Det är mycket uppskattat. Vi har 100 sittplatser i trädgården. Det är mest lokala förmågor som spelar och sjunger.

Något annat som förändrats är att det säljs och serveras betydligt mer smörgåsar idag än tidigare. Wienerbröd och bullar har minskat.”

GoGo tårtan skapades.

Kenneth, kallades Bagarn, därav uppkom nuvarande namn Bagarns. Kenneth var en stor personlighet och var omtyckt på ön. Han engagerade sig mycket för idrott och det bekräftades när Kenneth valdes till Årets idrottspersonlighet 2002. Vid sin 50-årsdag startade han en fond i Sudrets HC där ett stipendium utdelades varje år till en lovande junior. Kenneth fick också ”Utvecklingspris för södra Gotland”

Den 1 april 2017 dog Kenneth efter många år med hjärtproblem.

Roger och Heléne övertog firman 2016-01. Till deras överraskning var radio Gotland där och direktsände – 4:e generationen är ett faktum.

113 år sedan starten!

Bageriet idag under Roger och Helénes ledning.


Bagarns fortsätter i samma anda och utvecklas i tiden.

Afternoon tea introduceras till mångas uppskattning.

Utbudet är klassiskt samt utökat med smörgåsar, sallader och bakverk för laktos- och glutenintoleranta. Vi har även stor variation av matbröd och moussetårtor.

Adress & Öppettider

  • Telefon: 0498-48 00 07
  • Adress: Storgatan 54, 623 50 Hemse
  • E-post: Bagarnshemse@gmail.com
  • Vardagar: 07:30–17:00
  • Lördag: 07:30–15:00
  • Söndag: 10:00-16:00